Verslag Koningsdag Marum 2019

Zouden we het drooghouden? Dat was de vraag die iedereen al uren, misschien al wel dagen, bezig hield. De voorspellingen zagen er niet zo gunstig uit, maar de ervaring leert dat het uiteindelijk vaak best meevalt. Het viel uiteindelijk ook best mee, de sfeer was goed en het programma was zeer geslaagd, maar droog hebben we het helaas niet gehouden.

Om zeven uur stond er al een heel team van vrijwilligers paraat om De Wending om te toveren in een waar festival-terrein. Ondertussen waren, zelfs al vóór zeven uur, de eerste kinderen gearriveerd om een droog plaatsje onder één van de overkappingen te reserveren. Het was toen overigens nog droog, maar men had er kennelijk geen vertrouwen in dat dat zo zou blijven.

Om negen uur verzamelden 14 dappere kinderen, niet bang voor een beetje regen, zich bij Zonnehuis De Hoorn met hun prachtig versierde fietsen. Na het spelen van enkele muziekstukken door de Showband vertrok de stoet naar De Wending, met een korte tussenstop op de Wilgenlaan. Men marcheerde over de vrijmarkt naar het podium, waar iedereen werd opgewacht door de voorzitter van het Oranjecomité Geert Kooiker, wethouder Geertje Dijkstra en de jury onder leiding van Reinette van der Laan.

Eerst waren er wat korte toespraken door de wethouder en de voorzitter. De Marumer J. Th.M. de Hosson, die eerder dit jaar was onderscheiden met een lintje (in dit geval zelfs met de hoogste onderscheiding: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw), werd even in het zonnetje gezet. Daarna volgde de prijsuitreiking van de kinderoptocht. De aanmoedigingsprijs ging naar Femke. De derde prijs was voor Daniel, die als astronaut was verkleed. Jesse sleepte met zijn koningskostuum de tweede prijs in de wacht, en de eerste prijs ging naar Marjolein, die een prachtige gouden koets op haar fiets had gemaakt! Alle kinderen kregen een leuk sporttasje mee naar huis met leuke (en lekkere) inhoud, mede mogelijk gemaakt door Primera.

Daarna kon het feest op De Wending echt van start! Ondanks dat het licht maar gestaag door bleef regenen, was er veel animo voor de verschillende attracties. In de tent van het Oranjecomité konden de kinderen gratis worden geschminkt en kon men een poging doen het gewicht van een kei te raden. Er was een mega-sjoelbak en een opblaasbaar voetbaldoel. En de brandweer verzorgde verschillende demonstraties zodat iedereen zich even brandweerman of -vrouw kon voelen. Ook het springkussen, neergezet door de Regiobank, werd druk bezocht.

Gedurende de hele ochtend waren er vele optredens te bewonderen voor het publiek. Showband Marum verzorgde enkele shows, en op het podium waren er afwisselende voorstellingen van popkoor Forza en de Acro Academy uit Marum. De Harmonie liep ondertussen rond om op verschillende plekken voor wat extra sfeer te zorgen met hun muzikale kunsten.

Rond half één keerden de meeste kooplieden en bezoekers weer huiswaarts, en even daarna bracht hetzelfde legertje van vrijwilligers De Wending in mum van tijd weer helemaal in de oorspronkelijke staat terug. Ondanks dat het met beter weer natuurlijk nóg leuker was geweest, kan Marum toch terugkijken op een geslaagde Koningsdag!