Verslag Koningsdag 2017

Het Oranjecomité in Marum liep al een tijdje rond met een vraag: Waar organiseer je de traditionele start van Koningsdag als er straks geen functionerend gemeentehuis meer is in Marum? Na gesprekken met burgemeester Kosmeijer ontstond al snel het idee om alle festiviteiten naar De Wending te verplaatsen. Daar zijn immers ook de vrijmarkt, de optredens en de andere attracties. Ook al is de herindeling nog geen feit, het leek alle betrokkenen een goed idee om alvast te gaan “oefenen” met deze nieuwe opzet. Dus werden er dit jaar in alle vroegte een tijdelijk podium en een vlaggenmast op De Wending geplaatst.

Om negen uur meldden de eerste kinderen zich met prachtig versierde fietsen en karren bij Zonnehuis De Hoorn. Het huis deed zijn naam eer aan, want er begon zowaar een waterig zonnetje te schijnen. Dat was erg welkom na alle wisselvallige en vooral koude dagen ervoor! De kinderen vormden om iets over half tien een lange stoet samen met de Showband, en gingen richting de Wending. Daar aangekomen werd het gezelschap opgewacht door de burgemeester, enkele leden van het college, en twee inwoners van de gemeente die de dag ervoor geridderd waren. De burgemeester sprak een kort openingswoord en hees met hulp van één van de aanwezige kinderen de vlag. Vervolgens speelden de Harmonie en de Showband samen het Wilhelmus.

Hierna nam de voorzitter van het Oranjecomité Geert Kooiker het woord. Hij zette eerst de geridderden nog eens extra in het zonnetje. Dit waren mevrouw Trientje Martha Buma-van Dellen uit Jonkersvaart en mevrouw Minke Boukje Hoekstra-Siersema uit Noordwijk. Ze zijn beiden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Tenslotte werden de prijswinnaartjes voor de kinderoptocht bekend gemaakt door juryvoorzitter Ettie Keuning. Aanmoedigingsprijzen waren er voor de broertjes Jurjen en Arjen van der Molen die verkleed waren als boertjes, en voor Marjolein de Vries alias Koningin Maxima. De derde prijs was voor Emma van Zutphen, die verkleed was als Minnie Mouse en haar fiets tot pizzabezorgfiets had omgetoverd (Minnie Pizza’s). De tweede prijs ging naar Elise en Aimee Renkema, die prachtig verkleed waren als Anna en Elsa uit Frozen. Eline Marije en Anne-Marijn Buijs wonnen samen met Maud Theusink de eerste prijs. Zij waren hadden zich uitgedost als Amalia, Alexia en Ariane, en hadden een prachtige kar gemaakt die in het teken stond van onze jubilerende koning. Alle kinderen kregen een leuk aandenken van het Oranjecomité en een zakje snoep aangeboden door Primera Marum.

Burgemeester Kosmeijer vroeg tevens aandacht voor een bijzondere actie van vereniging-in-oprichting Marumer Belang. Deze vereniging heeft zich ten doel gesteld om na de herindeling de belangen van de vele Marumer verenigingen te behartigen, om als één spreekbuis naar de nieuwe gemeente Westerkwartier op te treden. De vereniging wilde graag van de burgers van Marum horen waar zij trots op zijn in Marum, wat dus vooral behouden moet worden, en waar zij nog trotser van zouden worden. Er waren grote witte borden op De Wending geplaatst waar mensen hun ideeën hierover konden opschrijven. Hier werd enthousiast gebruik van gemaakt, en de borden waren aan het einde van de ochtend dan ook bijna helemaal volgeschreven.

Nu het officiële startschot gegeven was kon de vrijmarkt echt van start. Niet dat men daar echt op gewacht had, getuige het feit dat de eerste kinderen zich al voor zeven uur ’s ochtends hadden geïnstalleerd. Er werden goede zaken gedaan, mede door het mooie weer. Ook voor de inwendige mens was er voldoende aanbod, met Molukse snacks, cupcakes en koffie of thee. Natuurlijk was de pannakooi weer aanwezig en er was een springkussen dat beschikbaar was gesteld door de Regiobank. In de tent van het Oranjecomité konden kinderen gratis geschminkt worden. Tenslotte gaf de brandweer weer demonstraties. Men kon een oude fiets in stukjes knippen, eieren oppakken met een grote hydraulische tang, en de brandspuit ter hand nemen.

Het Oranjecomité had een ludieke actie in haar tent: met het raden van het aantal knikkers in een grote vaas waren leuke prijsjes te winnen. Veel mensen hebben een gokje gewaagd, de laagste 105 en de hoogste 1111. Het juiste aantal knikkers was 555. Rianne Veenstra uit Noordwijk was er het dichtste bij met 550, op de voet gevolgd door Mike Bieze uit Kornhorn (562) en Dieneke van Kammen uit Marum (541). De prijswinnaars ontvangen binnenkort een cadeaubon

Al met al was het weer een zeer geslaagde Koningsdag in Marum, mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers!